PASSIEFHUIS

Bij een passiefhuis wordt al in de ontwerpfase rekening gehouden met de elementen. Niet alleen gaat de aandacht uit naar bouwmaterialen en het soort bouw, ook wordt rekening gehouden met de ligging ten opzichte van de zon en de meest voorkomende windrichting. Door slim te ontwerpen wordt uw woning in de winter bijna vanzelf verwarmd en in de zomer gekoeld. Het passiefhuis vormt hiermee de basis voor een energie neutraal woonhuis. Buro Daniël Vlasveld is gecertificeerd als Passiefhuisontwerper bij het Duitse Passivhaus Institut.

Passiefhuis principes

Isolatie

Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte in een woning goed wordt vastgehouden. Hierdoor worden de stookkosten tot een minimum beperkt en is de woning in de zomer juist koeler. Naast een hoogwaardige isolatie dienen geïsoleerd kozijnen te worden toe gepast, voorzien van drievoudig beglazing.

Luchtdicht

Bij een Passiefhuis wordt veel aandacht besteed aan luchtdicht (tochtvrij) bouwen. Alle aansluitingen en naden worden hierbij luchtdicht op elkaar aansloten. Hiermee worden onaangename tochtstromen en warmte verlies voorkomen  en kan de ventilatie beter geregeld worden.

Ventilatie en warmteterugwinning

Goede ventilatie is van groot belang voor een gezond binnenklimaat. Bij een passiefhuis kan door de geringe warmtelast de lucht die nodig is voor ventilatie ook gebruikt worden om de woning te verwarmen. Dit levert een flinke besparing op bij het verwarmen van een woning. De combinatie van ventilatie met gescheiden luchtstromen met warmteterugwinning leidt tot een uitstekende luchtkwaliteit en een comfortabele leefomgeving. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte uit de afgezogen gebruikte lucht wordt gebruikt om de koude verse buitenlucht voor te verwarmen.

Ligging en oriëntatie

Bij de bouw van een passiefhuis wordt rekening gehouden met de ligging ten opzichte van de zon en wordt ingespeeld op de seizoenen, waarbij in het de winter de zon laag staat en in de zomer juist hoog. Extra toepassingen zijn divers, van zonwering om opwarming door de zon in de zomer te voorkomen tot gevelwerk dat bij een laagstaande zon warmte absorbeert en bij een hoogstaande zon warmte juist tegenhoudt.

Zonnecollectoren en PV-panelen

Energieopwekking voor het warme tapwater wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt door zonnecollectoren. De electriciteitsopwekking voor gebouwgebonden en huishoudelijke apparatuur vindt bij voorkeur zoveel mogelijk plaats met behulp van PV-panelen.